Alfa Romeo SZ

Alfa Romeo SZ

Model
SZ
Type
| Zagato Nr.16 | Dutch delivered | Collectors car!
Fabriekskleur
Rosso Alfa
Transmissie
Handgeschakeld
KM Stand
23.680 km
Bouwjaar
1990
Brandstof
Benzine

Alfa Romeo SZ

Zeldzaam (en) mooi aanbod: Alfa Romeo SZ Sprint Zagato, origineel Nederlands geleverd – nota bene de eerste! Perfect onderhouden door 2 eigenaren, gekoesterd door échte liefhebbers, uitsluitend in een droge en warme ruimte gestald en voor slechts 23.680 kilometer aan plezierritten naar buiten gehaald. Kan het nóg mooier? Lees verder en oordeel zelf.

Historie & design

De Alfa Romeo SZ werd in de periode 1989-1993 gebouwd en is het resultaat van een innige samenwerking tussen Alfa Romeo en een andere Italiaanse legende: Zagato. Wat begon als een experiment van de fameuze topdesigner, eindigde in een gelimiteerde productieoplage van ‘il mostro’ op basis van Alfa’s 75 techniek. De bijnaam ‘het monster’ dankt de opvallend gestileerde sportwagen aan zijn gedrongen proporties – als gevolg van de ingekorte wielbasis, het revolutionaire ontwerp en de sterk afwijkende looks ten opzichte van andere Alfa’s uit die tijd. Het oorspronkelijke plan was om 1.000 SZ’s te bouwen, echter dat werden er uiteindelijk enkele meer. In tegenstelling tot zijn open broer, de RZ Roadster Zagato, waarvan er minder dan de geplande 350 stuks zijn gebouwd.
Deze specifieke SZ betreft nummer 16, de eerste die officieel in Nederland is geleverd! Slechts één keer wisselde de iconische Alfa van eigenaar, in 2002, toen de auto met een kilometerstand van 8.000 in handen kwam van een Nederlander. Hij reed er in de afgelopen 19 jaar een bescheiden 15.000 kilometer bij op. De Sprint Zagato is een interessante investering gebleken: de nieuwprijs in 1990 bedroeg 185.000 gulden. 29 jaar later is de auto getaxeerd op 80.000 euro…

Techniek & uitvoering

Het officiële taxatierapport is inbegrepen, evenals de onderhoudshistorie. Hier is onder andere in terug te lezen dat de SZ met 3,0 liter V6 in april 2019 groot onderhoud bij ons heeft gehad ter waarde van 2.200 euro. Hierbij zijn diverse onderdelen op vakkundige wijze vervangen. Daarover gesproken: tevens inbegrepen is een uniek en zeldzaam (genummerd) onderdelen boek. Nummer 16/1000, 234 pagina’s dik, inclusief uitleg in 5 verschillende talen en geleverd in een speciale doos.
Dergelijke details maken van deze Nederlandse Italiaan een nóg gewildere collectors item dan hij in basis al is. Tel daarbij de onberispelijke staat van onder andere het Alfa-rode lakwerk, het compromisloze sportieve karakter van de coupé plus het eigenzinnige lijnenspel uit de pen van Zagato, en het kan haast niet missen of afscheid nemen van deze auto gaat ons zwaar vallen. Erg zwaar. Ach, zolang we er 100% zeker van zijn dat de 210 pk sterke Romeo in handen komt van een echte Juliet… Wie biedt?

Cordiali Saluti,
Prins Classics

Lichtmetalen velgen en brede banden
 
 
 
 

Wij hechten veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie hierover.