Alfa Romeo SZ

Alfa Romeo SZ

Model
SZ
Factory Color
rossoalfa
Transmission
Manual
Mileage
26.835 km
Year
1991
Fuel
Petrol

The english description is not yet available for this vehicle. We would gladly provide you with more information by telephone or email. Our sincere apologies for this matter.

Alfa Romeo SZ

Bijzondere vondst: een in mooie staat verkerende, goed onderhouden Alfa Romeo SZ met een bescheiden 26.835 kilometer ervaring! Nummer 31 van in totaal circa 1.000 gebouwde Sprint Zagato’s – om het nog net even wat specialer te maken…
Dit fraaie exemplaar is nieuw geleverd bij onze oosterburen en verkent sinds 2000 Nederland. Gedurende de afgelopen 28 jaar wisten slechts 3 eigenaren de SZ in handen te krijgen. De laatste had de auto maar liefst 10 jaar in zijn bezit. Alle documentatie is inbegrepen, zelfs de originele ES-30 (afkorting voor Experimental Sportscar 3.0 litre) Prototype brochure en dito stofhoes worden meegeleverd! Maak kennis met het klavertje vier onder de klassieke Alfa’s… Wie is de volgende gelukkige?

Achtergrond

De gelimiteerde Alfa Romeo SZ, bijnaam ‘il mostro’ vanwege zijn monsterlijk mooie looks, is een explosieve mix van tijdloze Italiaanse flair en strakke jaren 80 stijlelementen. De ingekorte wielbasis van de Alfa 75 die technisch als basis gold voor de Sprint Zagato, maakt dat het koetswerk opvallend compact c.q. gedrongen is. Zeker in combinatie met de bijzondere lijnen die fameus designer Zagato schetste, is de Alfa SZ een onalledaagse verschijning.
Het model is het resultaat van een experiment, maar werd na enig aandringen van het publiek tussen 1989 en 1991 door Alfa Romeo in productie genomen. En dat terwijl het prototype aanvankelijk als ‘Zagato’ werd gepresenteerd. Aansluitend verscheen er een RZ Roadster Zagato versie, waarvan uiteindelijk een kleine 300 stuks het levenslicht zagen. Echter, menig Alfisti zweert bij deze Sprint vanwege de ‘completere’ uitstraling. En ook het Rosso Alfa lakwerk is vanaf het begin populair gebleken!

In- & exterieur

Zowel de binnen- als de buitenkant van deze SZ verkeert in uitstekende conditie. Het vuur spat bijna letterlijk van de knalrode carrosserie af en ook het bruine lederen interieur is mooi origineel en ziet er nog altijd keurig uit. Naast de gedrongen proporties staat de Sprint Zagato bekend om diverse andere uiterlijke kenmerken: let bijvoorbeeld op de koplampen met aan beide kanten 3 afzonderlijke vierkante lichtunits en daarnaast separate knipperlichten. Of de hoge ‘schouders’ en ronde daklijn met veel glaswerk, eindigend in een markante achtersteven met daarboven een prominente spoiler.
Het interieur bevat eveneens tal van sportieve details, zoals de kuipstoelen en het kleine 3-spaaks stuurwiel. Hoofdsteunen met daarin de term ‘ZagatoDesign’ verwerkt, laten subtiel doorschemeren dat dit niet ‘zomaar’ een Alfa Romeo betreft. What else is new.

Techniek

Zoals de naam van het prototype al bevestigde, beschikt de SZ over een motor met een inhoud van 3,0 liter. Gelukkig voor ons verdeelde Alfa Romeo deze inhoud over 6 cilinders in een V-opstelling. De 3.0 V6 levert een totaal van 210 pk; ruim voldoende om zijn sportieve uiterlijke om te zetten in aansprekende prestaties. Aan beleving en emotie in ieder geval geen gebrek aan boord van de monsterlijk mooie machine! En dus kan het maar zo zijn dat die meegeleverde stofhoes overbodige luxe is… Of toch niet?

Cordiali Saluti,
Prins Classics

lichtmetalenvelgenenbredebanden
 
 
 
 

wijhechtenveelwaardeaandebeschermingvanuwpersoonsgegevensbekijkonzeprivacypolicyvoormeerinformatiehierover